#002 İÇİNDEKİ GÜCÜ DOĞRU YÖNETMELİSİN !

Radyo’da konuklarım farklı spor branşlarında, farklı özelliklere sahip isimlerden oluşuyor. Bir kesimin yaşamından bahsettiğinizde, ister istemez o misyonun sözcüsü, savunucusu oluyorsunuz. Benim için en kıymetlisi ise her konukla kendime kattığım değer, kişisel yaşantımda bıraktığı izler.

Engelsiz programımda, başarıyı yakalama yolculuğunda elde edilen tecrübelerin, herkes için bir kazanım olduğunu düşünüyorum. Ancak şunu gördüm ki, ülkemizde ciddi bir futbol ekonomisi var. Pastadan cebimize para girmese dahi peşinden koşar gideriz, hiç bir şeyi görmez gözümüz. Konunun ilginç yanı herkes aynı şikayeti etsede, peşinden gidenler de bizleriz. Diğer alanlara ayıracak zaman ve ilgimiz ise hep az kalır. Engelli sporu ve sporcusu da nasibine ne düşerse onu alır. Ben bu konuda biraz iyimserim. Daha net ifadeyle kötüyü yumuşatmaya çalışırım.

Neden mi;

Bırakın engelli sporunu, futbolun dışında kalan ve amatör olarak nitelendirilen hentbol, basketbol, yüzme vs. gibi branşların haberleri de yazılı, görsel ya da işitsel medyada hak ettiği kadar yer bulamıyor. Ta ki önemli bir maç ya da şampiyonluk gelene kadar. O nedenle buna “ takılmamak” gerek. Varsın bizden (engelli sporu) bahsetmesin koskoca medya. Biz önce, bizden bahsedene kıymet verelim *

Önce sahip çıkalım

 ‘Var oluşumuzdaki değerlerimize kıymet verelim. Farklıyız. Bizim değerimiz bu’ mottosuna sahip çıkalım. Spor ve sporcumuzdan bahsedene, yanımızda olana sahip çıkalım. İlgi gösterilmiyor serzenişleriyle ortalığı bulandırmayın. Biraz samimiyete de ihtiyacımız var sanırım. Bizim önceliklerimize sahip çıkmaya ihtiyacımız var. Engelli spor dünyasıyla ilgili doğru ve ilkeli yayın yapan 3 alan var şu gün. Görselde TRT3, işitselde NTVRadyo, dijital platformda da bu satırları okuduğunuz ENGELSİZBASKET var. Elimizde önemli bir güç var.Fark edin .Ve güç doğru kullanıldığı, değer verildiği zaman sonuç verir.

Kullanılan dil

Tepki göstermemeiz gereken alanlardan bir diğeri, elde ettiğimiz başarının değerini düşüren ifadeler. Önüne ‘engel’ kelimesini koyarak hedef şaşırtılması. Bir öğretmen, bir sporcu, bir avukat, bir doktor engeline rağmen bu sıfatları kazanmadı. Hedef koydu, çalıştı ve istedi. Ona tolerans gösterilmedi. Diğer öğrenciler nasıl eğitim aldıysa o da aynı eğitimi aldı ve aynı sınavlara girdi..

“Engeline rağmen.” diye başlayan haber başlıklarına tepki göstermeli. Eğer haber konusuysak, yazıyı yazacak kişiye bunu önemle hatırlatmalıyız.

“Bu dünyada yol alan kişiler, ayağa kalkıp istedikleri koşulları arayan ve bulamadıklarında yaratan insanlardır.” Demiş George Bernard Shaw. Evet düşsek bile ayağa kalkıp en tepeye çıkmak yine bizim elimizde. İstemek ve o duygunun içini doldurmak gerekiyor.

Eski Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkan Yardımcısı, bugünün İstanbul Avcılar Belediye Başkanı sayın Turan Hançerli’yi, radyo programımda” Biz derneği kurduğumuz vakitlerde engelliler için ‘arızalılar yürüdü’, ‘defolular haklarını arıyor’* gibi laflar söyleniyordu. Bugün ‘engelliler’e kadar geldik. Önemli olan kelimeye yüklenilen anlam.” demişti.

Hem kim demiş engellilere ‘arızalılar’ diye😊 Aksine, biz mevcut arızaları gidermek için kendi hayatımızı ders alsınlar diye onların önüne seriyoruz. Bizlerin yaşantısı başlı başına bir ders konusu !

Sağlıcakla kalın ve misyonunuzun her değerine sahip çıkın.

*Araştırmalar ,hem görsel hem işitsel hem de yazılı medya organlarında, engelli sporundan bahseden yayınların takip edilme oranında en altlardakaldığını gösterdi..

**1964 yılında yayınlanan bir gazetede, engellilerin yaptığı bir protesto gösterisi haberine bu ifadelerle başlık atılmıştı.

Ayhan Aktaş
Köşe Yazarı
Latest posts by Ayhan Aktaş (see all)

Ayhan Aktaş

TSB Sporcu Radyo Programcısı Gazeteci Spiker Yazar

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir